ЧАСТЕН ДЕТЕКТИВ – ЩО Е ТО?

Много хора мислят ,че професията Частен детектив е като в Холивудските филм - супер шпионин със свръх модерни джаджи за подслушване, наблюдение и проследяване, но реалността е съвсем различна. В действителност частният детектив е човек, който умее да ползва ума си, знае как да подхожда в определени ситуации, умее да импровизира, успява да остане незабелязан и разбира се, знае от къде и как да си набави информацията, която го интересува. Образът на частния детектив е вдъхновил много писатели, продуценти и режисьори да направят шедьоври в литературата и киното. Именно на това се дължат и високите изисквания на клиентите към детективите, когато ги наемат.

Частен детектив – етимология и същност

За да се разбере какво точно е „частен детектив“ трябва да започнем с дефинирането дума по дума. „Частен” - това е едно най-важните неща  за тази професия, защото означава, че може да бъде нает от всеки, които се нуждае, както и че не е обвързан с никаква Държавна институция. „Детектив” идва от латински detectio(разкритие). Това е човек, които е специалист по разследване на престъпления, основната му работа е да събира улики и доказателства за разкриване на криминалните случаи.  Но, ако трябва да се дефинира целия израз „частен детектив”, няма да значи пенсиониран следовател от някое полицейско управление, а частно лице с познания в събирането на улики и доказателства  за възложният му случай.

Исторически поглед над детективската дейност

В исторически план Частната детективска дейност съществува от ХIХ век, като първите си крачки тази професия прави в Шотландия, Англия и Франция. В началото детективите били набедени за "шпиони" и "доносници". До техните услуги прибягвали само хора, болни от ревност, но впоследствие се оказало, че частният детектив може да свърши по-бързо и по-ефективно работа от обикновен полицай. Така този бизнес лека полека взел да се разширява, а търсенето нараснало драстично.

 • Първата Детективска агенция

През 1833 г. Йожен Франсоа Видок, френски войник и престъпник, основава първата детективска агенция, за която се знае – Le Bureau des Renseignements Universels pour le commerce et l'Industrie (буквален превод: „Агенция за универсална информация за търговията и промишлеността”) и назначава бивши затворници. Държавните служби опитват много пъти да я затворят. През 1842 г. полицията арестува Видок поради подозрения за незаконно лишаване от свобода и вземане на пари чрез измама, след като разрешил случай за незаконно присвояване. По-късно той заподозира, че е бил „натопен”. Осъден е на 5 години затвор и 3000 франка глоба, но Апелативният съд го освобождава.

Видок е признат за нововъведения във воденето на документация, криминология, балистиката и наказателното разследване. Направил е първата гипсова отливка на отпечатък от обувка. Създал е неизтриваемото мастило и хартията за неизменими облигации благодарение на неговата печатна компания. Неговите антропометрични методи все още се използват в някаква степен от френската полиция.

 • Развитие на детективската дейност до края на века – застъпници и противници

След Видок отрасълът се развива. Повечето от нещата, които частните детективи правят в началото, е да заменят полицаи по въпроси, които полицията не иска или не може да реши. По-голямо значение за развитието на тази нова професия е помагането на дружества при трудови спорове. Някои от първите частни детективи осигуряват въоръжени охранители, за да действат като частна полиция.

През 1850 г. в САЩ е основана „Национална детективска агенция Пинкертън” от Алън Пинкертън. Той става известен, когато осуетява заговор за убийството на тогавашния новоизбран президент Ейбрахам Линкълн. Агентите му изпълняват услуги, които варират от разследвания под прикритие и разкриване на престъпления до въоръжена охрана.

В края на19-ти век в Щатите се възцаряват сериозни „анти-Пинкертън” настроения, които кулминират през 1893 година, когато се приема федерален закон, който забранява на правителството да наема служители на детективската агенция. До прокарването на този закон, следователи на „Пинкертън” са били наемани многократно, за да преследват легендарни престъпници като Джеси Джеймс, Дивата орда, Бъч Касиди и Сънденс Кид. След неговото приемане агенцията все пак оцелява до 20-те години на 20-ти век, когато масово забогатяващите американци започват да си позволяват услугите на частни детективи на такова ниво. Социални проблеми като изневерите например, са оставили своето влияние върху професията и са създали нуждата от допълнителни застраховки и, заедно с тях, разследване на застрахователни измами и създаване на дискретни подслушващи устройства.

Детективските услуги в съвремието

В днешни дни основната работа на един частен детектив е да предоставя информацията, която изискват клиентите му. Информацията, която дава отговор на техните въпроси и нещата, които ги засягат лично като: „Изневерява ли ми?”, „С коя/кого се среща?”, „Кой краде от фирмата?” и т.н. Детективът събира такава информация посредством различни методи, като един от основните методи е наблюдение  и проследяване на хора. Има още много други начини за набирането на информация, но всеки случай е уникален  и всеки един частен детектив има свой начин на работа.

Частната детективска дейност в България

Детективите у нас са се обединили в ДЕТЕКТИВСКА КОЛЕГИАЯ, което е сдружение на професионалисти, работещи в областта на частните разследвания със собствен устав, етичен кодекс и правилник за дейността. Асоциацията е юридическо лице с нестопанска цел, създадена с цел да гарантира равноправните взаимоотношения между работещите в бранша, да оформя и прилага правила, осигуряващи по-голяма сигурност на извършващите дейността и на техните доверители, да насърчава просперитета и общественото признание на частните детективи в България, както и да взема дейно участие в изготвянето и прилагането на ефективен и справедлив закон за частната проучвателна дейност в страната.

Най-популярните и търсени детективски услуги

В обобщение би могло да се каже, че частният детектив извършва разследващи легални услуги срещу заплащане. Те могат да бъдат много и различни – частни или корпоративни.

Най-популярните услуги, предлагани на физически лица са : Набюдение и Проследяване на Обекти и Субекти; Разкриване и доказване на изневери и извънбрачни връзки; Справки за физически лица; Откриване на Родствени и Съребрени връзки; Издирване на изчезнали или укриващи се хора; Откриване на биологични родители; Интернет проучвания и много други. 

В корпоративната област предлаганите детективски услуги са не по-малко: Фирмени проучвания; Проверяване достоверността на документи; Справки по дела; Справки за юридически лица; Проверки при съмнение за Нелоялна Конкуренция; GPS-проследяване; Откриване на произхода на липси от фирмените наличности , Издирване на изчезнали или укриващи се лица; Интернет проучвания; Скрито Аудио и Видео Наблюдение и още много други.

20 Comments

 • Георги Господинов

  Здравейте, проявявам интерес към дейността на частните детективи и се интересувам дали търсите хора за вашия екип и какви са необходимите способности?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте,
   Ценим високо Вашия интерес към дейността на частните детективи и Ви благодарим за проявеното желание да станете част от нашия екип.
   Една от най-важните характеристики, които трябва да притежава всеки един частен детектив е Дискретността. С оглед спецификата на дейността, очакваме от нашите служители отговорно отношение и бързина, коректност, прецизност и себеотрицание.
   Към момента обаче, Детективска агенция НАС-Груп няма нужда от допълване на кадрите, но ще се радваме, ако отделите няколко минути, за да попълните нашата “Форма за кандидатстване”. По този начин ще съхраним вашия профил в базата ни с данни и ще Ви имаме предвид при необходимост.

 • Petroff

  Здравейте,

  Интересъвам се дали влизате в сътрудничество с други детективски агенции?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте,
   Благодарим за проявения интерес към дейността на нашата детективска агенция.
   Детективите от агенция НАС-Груп работят в тясно сътрудничество с всички колеги, членове на Детективската Колегия.
   Не са рядкост и случаите, в които частни детективи от страната и чужбина търсят контакт с НАС, с цел разрешаването на различни казуси. При всички положения, агенция НАС-Груп се отзовава и работи с характерните си бързина и дискретност.

 • anonimen

  Kakvi sposobnosti trqbva da pritejava 4ovek zada stane dedektiv?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте,
   частният детектив е човек, който умее да ползва ума си, знае как да подхожда в определени ситуации, умее да импровизира, успява да остане незабелязан и разбира се, знае от къде и как да си набави информацията, която го интересува. Обобщено професията частен детектив представлява частно лице с познания в събирането на улики и доказателства за възложният му случай. Кчаествата, на които най-много се набляга са дискретност, коректност, бързина и всеотдайност във възложените ангажименти.

 • K.Krasimirov

  Здравейте,
  Какъв е най-разпространеният детективски метод за достигане до нужната на клиента информация?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте, г-н Красимиров!
   Благодарим за интереса към дейността на Детективска агенция НАС-Груп. На въпроса за най-разпространения детективски метод не можем да Ви дадем еднозначен отговор. Изборът на методика зависи изключително от конкретния частен случай. И все пак – 2 от най-популярните начина за бързо достигане до достоверна информация са наблюдението и инсталирането на софтуер на мобилно устройство или персонален компютър. Всякаква допълнителна информация за описаните медоди, както и пълен списък на детективските услуги, които нашата детективска агенция предлага, можете да откриете в меню “Услуги” в нашия сайт.

 • anonimen

  Kak da se sre6na s vas?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте,
   Екипът от Частни Детективи на Детективска Агенция НАС-Груп са на разположение денонощно, без почивен ден. Детективски услуги се извършват от нашите агенти на територията на цялата страна.
   Адресът, на който можете да ни намерите е гр.София, Център, ул.Триадица 3А (зад Министерски Съвет). Необходимо е първо да се свържете с нас за уговаряне на час за среща. Може да ни намерите на телефон 0889 917 267 или на имейл адрес: nas@detektiv.bg

 • христина

  Здравейте,
  Имам сериозен семеен проблем и имам нужда от вашата помощ. Може ли да ми кажете какви са цените на услугите, които предлагате?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте!
   Екипът на детективска агенция НАС-Груп се занимава с широка гама семейни въпроси. Изключително важно е да ни запознаете по-подробно с конкретния казус. Можете да се свържете с нас на посочения в сайта имейл адрес (nas@detektiv.bg), или по телефон и да ни разкажете в детайли за какво става въпрос. Ние ще преценим кой от предлаганите от нас методи на работа би бил най-подходящ за конкретния случай и ще можем да Ви дадем и съответстващата му цена. Основно мото на нашата работа е “Бързина и Дискретнос”, така че не се колебайте да се свържете с НАС.

 • Бориславов

  Здравейте, Живея в чужбина и се интересувам има ли начин да задвижим решаването на семеен казус дистанционно?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте,
   Благодарим за интереса към услугите на детективска агенция НАС-Груп.
   Проблемът Ви е често срещан и нашите детективи имат изградена система за справяне проблеми въпреки разстоянието. Първо е необходими да ни запознаете в дълбочина с Вашия казус. Можете да разчитате на пълна дискретност и да ни разкажете малко по-подробно в имейл на nas@detektiv.bg . Нашият екип ще се свърже с Вас за повече подробности относно задвижване на разследването и методи на работа.

 • Ivanov

  Trqbvat li vi detektivi v oblast Varna? Tursq si rabota.

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте,
   Благодарим за интереса, проявен към дейността на детективска агенция НАС-Груп.
   Нашият колектив от детективи работи на територията на цялата страна, без да е ситуиран в конкретна точка на България. Имаме готовност и възможност да реагираме, независимо къде е съответният случай.
   Към момента обаче, Детективска агенция НАС-Груп няма нужда от допълване на кадрите, но ще се радваме, ако отделите няколко минути, за да попълните нашата „Форма за кандидатстване“. По този начин ще съхраним вашия профил в базата ни с данни и ще Ви имаме предвид при необходимост.

 • Иванов

  Здравейте,
  В статията прочетох, че “някои от първите частни детективи осигуряват въоръжени охранители, за да действат като частна полиция.” Вие предлагате ли тази услуга?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте,
   Услугата, от която се интересувате, е била част от предлаганите от детективските агенции дейности в далечното минало. Към днешна дата и на нашите географски ширини, въоръжената охрана е в ресора на други институции. Бихте могли да се запознаете с широката гама от детективски услуги, които агенция НАС-Груп предлага на нашия сайт.

 • Petar Popov

  Zdraveite,
  Ima li v Bulgaria organizaciq, koqto da obedinqva vsichki detektivski agencii i da legitimira tqhnata dejnost?

  • Детективска Агенция НАС - Груп

   Здравейте
   Детективите у нас са се обединили в ДЕТЕКТИВСКА КОЛЕГИАЯ, което е сдружение на професионалисти, работещи в областта на частните разследвания със собствен устав, етичен кодекс и правилник за дейността. Асоциацията е юридическо лице с нестопанска цел, създадена с цел да гарантира равноправните взаимоотношения между работещите в бранша, да оформя и прилага правила, осигуряващи по-голяма сигурност на извършващите дейността и на техните доверители, да насърчава просперитета и общественото признание на частните детективи в България, както и да взема дейно участие в изготвянето и прилагането на ефективен и справедлив закон за частната проучвателна дейност в страната.

 • Write a Comment

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.