Ефектът на лъжата

Ефектът на лъжата

Как лъжата влияе върху отношенията между хората

“Лъжата прави „истинската среща между две личности невъзможна“.”

 Какво би станало, ако казвам абсолютната истина на половинката си в продължение на месец. До края на месеца ще сме се развели !

Други убедително отбелязват, че онова, което хората търсят в истината, са единствено само добрите новини и ако той не харесва нещо основно у мен, за него би било много трудно да го приеме.

Изследвали лъжата сред млади хора, които имали сериозни връзки. Установено било, семейните участници в проучването проявили по-голяма склонност да лъжат, като правят фалшификации и това, че гледали на зашитата на самоуважението на партньора си като основен мотив за лъжата.

Студентите които само излизали на среща, съобщили, че основните причини за техните лъжи били да защитят ресурсите си, да изберат стреса или хулите от страна на партньорите си и да избегнат прекратяването на връзката.

Едно проучване, което изследвало ефектите на лъжата върху взаимоотношенията, установило, че хората „се харесват“ по- малко по време на интервюта, когато един от двамата лъже, до­ри и другият човек да не знае за лъжата.

Резултатът загатва, че невербалната комуникация – как­то изпратената, така и получената, асоциирана с лъжата, пречи на чувствата на близост и интимност.

Изследователите отбелязват, че динамичните промени в диадичните интеракции – представени от фактори като любез­ност, релаксация и формалност — се появяват заедно с лъжли­вата комуникация, дори слушателят да не осъзнава дали чува истина или лъжа.

Едно проучване изследва ефекта на лъжите върху реални връзки.

Включените в интервютата били онези, които казали, са били жертва на лъжа през изминалия месец и по това време са имали връзка.

Резултатите от това проучване индикираи,  че разкриването на лъжа в една връзка е обикновено силно повечето случаи отрицателно емоционално преживяваме.

Факторите, които влияят на нивото па стрес, включват степента на ангажираност във връзката (по-голямата ангажираност води до по-силен стрес), важността на информацията, с която е свързана лъжата, и важността, която излъганият индивид приписва на самият акт на лъжата.

Що се отнася до последни фактор човек, който цени особено много истината, може много да се разстрои от лъжа от страна партньора си, дори лъжата да има относително малка информационна стойност.

Интересно било, че те забеля­зали, че приятелите по-успешно можели да различат лъжата в сравнение с непознатите или партньорите. Те предлагат идея­та, че „вероятно брачните партньори често развиват механизми за отбягване, за да „изключат“ възможността техните партньори да ги лъжат“ .

Наблюденията сочат, че лъжата от страна на близък приятел или романтичен партньор е съкруши­телна и че в резултат на това връзката обикновенно драматично се променя.

Това, че лъжата остава скрита, може да бъде средс­тво за запазване на връзката.

Ефектът който лъжата оказва върху взаимоотношенията между на повърхността може да изглежда някак противоречив. Експерименталните доказателства педлагат идеята, че лъжата пречи на близоста и често води до прекратяване на връзките.

И обратното, примерите от действителността загатват, че някой лъжи се възприемат като необходими за защотата на самоуважението на партньора и по този начин лъжата служи за да бъде съхранена дадена връзка.

Това противоречие може да бъде разрешено, ако кажем че всички лъжи, за които се съобщава в експериментални ситуации, биват възприемани или неутрално или отрицателно.

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.