Пазенето на тайна, често изисква да се лъже,

Тайна

Какво е тайна?

Тайната е нещо, което се знае от един или повече души, но на­рочно се крие от някой друг или от повече хора. По този начин тайната може да засяга един или повече хора.

Тайните често са пряко свързани с лъжите. Като прикрива ня­каква информация, този, който знае тайната, може съзнателно да предизвика фалшиви вярвания у околните.

Например, ако един мъж не каже на съпругата си, че е уволнен и продължи да става и излиза от къщи всяка сутрин, той изкуствено пази нейното вярване, че работи.

Пазенето на тайна, често изисква да се лъже,

Това може да бъде и самозаблуждаване, ако човекът си позволява да вижда само зашитната функция на тайната.

Тайните служат, за да се осигури правото на лично пространство и да подкрепя функциите на дадена група.

Споделените тайни засилват връзките, осигуряват сплотеност и защитават семейните или организационни структури. Семейство например може да се пази тайна за алкохолизма или изневярата на единия родител в стремежа да се по­казва, че всичко е нормално.

Когато едно семейство има много тайни, особено тайни, в които е въвлечен повече от един члеп на семейството (напр. кръвосмешение), недоволството между членовете му расте и води до дисфункционално семейство.

Какво е „дисфункционално семейство”?

Този термин характеризира семейства, които не функционират по здравословен начин. Членовете им са въвлечени в някакъв вид порочен кръг, който предизвиква болка и пагубни поведенчески стереотипи във взаимоотношенията един към друг и към самите себе си…

Когато един от членовете има сериозен проблем, непосредственото обкръжение се оказва неизбежно засегнато и всички са потърпевши.

Нарушения във функционирането могат да настъпят и без конкретен виновник. Ако някаква тежка семейна тайна или външен конфликт влияят разрушително върху семейството, то става дисфункционално.

Близките отно­шения изискват открита комуникация и споделена база от зна­ния, което явно не се получава, когато се пазят тайни.

Разкриване на тайна

Практиката в разкриването на тайни от  частните детективи на Детективска Агенция НАС-Груп показва, че в 80% от хората са подбудени да лъжат пазят тайни, и  изневеряват, като са придружени или подтикнати от емоционален срив и дори заплахата, че всичко може да се развали, не може да спре този, който е решен на лъжа.

Най-често хората лъжат в период на емоционална уязвимост и неувереност в самите себе си, например заболяване, проблеми в работата и промяна във външния вид.

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.