Разликата между мъжа и жената

Разликата между мъжа и жената

Физиологията

Жената може да бъде сравнена с лодка, която ту се извисява на гребена на вълната, ту се спуска стремглаво надолу. Подобна цикличност, присъща дори на двуседмичен зародиш от нежния пол, се запазва до дълбока старост.

И в определени дни от месеца, съответстващи на последната трета от цикъла правят грешки от невнимание, в това число и зад волана, по-зле и по-бавно мислим. Минусът на този типично женски проблем е в безспорно доказания факт, че опасност наистина има.

Плюсът – жената може да прогнозира с точност колебанията в състоянието си, следователно да предотврати потенциалните заплахи и да скрие слабостта си от околните. Достатъчно е да погледнем в женския календар.

От гледна точка на психологията

Жените по-добре от мъжете разпознават и запомнят емоционално „украсените” изображения, събития, ситуации. Уви, въпросното качество се оказва рисков фактор за възникването на депресия, която се среща два пъти по-често при нежния пол.

Вина за тази особеност на паметта  носи вторичното, а понякога и „десетично” преживяване на минали събития.

Мъжете умеят да превключват на вълна работа или спорт, те викат за своя отбор до върховно нажежаване на страстите или просто се напиват. А жените какво правят?

Много просто – да се възползват от единствения възможен изход, т. е. да не задържат проблема в себе си, да го споделим с разбиращ, деликатен човек (родната майка, най-добрата приятелка, в краен случай психотерапевт).

Съществува дори термин „емпатийно изслушване“- съпреживяване на чувствата на събеседника, емоционално отразяване на неговото състояние. Други действени начини за профилактика са топлата вана, новият блясък за устни, шоколадът, любимият филм.

От гледна точка на БИОЛОГИЯТА

Основното различие между представителите на двата пола съвсем не е там, където мнозина си мислят. То е на ниво гени.

Всичко се дължи на комплекта хромозоми: ХУ – при мъжете и XX – при жените. Х-хромозомите, доказват австралийски учени, са си останали такива, каквито са били преди 50 хиляди години.

А У-хромозомата, чиито носители са мъжете, постепенно мутира. Ето защо жените повече си приличат една на друга.

Докато при индивидите от противоположния пол се наблюдава значително разнообразие от качества. Тоест сред тях има както повече гении, така и повече глупаци, злодеи, светци.

В сравнение с мъжкия, женския организъм, натоварен от природата със задачата да съхранява генетичния фонд, е по-консервативен и даже враждебно настроен към всяка, в това число и положителна промяна (мутация).

Трябва ли да възприема тази особеност като признак за собствена  непълноценност?

В никакъв случай! Защото ролята на жената, макар да не е тъждествена на тази на мъжете, е не по-малко важна и значима -именно майката формира нравствените устои на чедото си, освен това, както предполагат учените-генетици, момчетата наследяват интелекта си не от татко, а от мама. Така че, никакви комплекси!

Между впрочем според специалистите жените със своя „дублиран” комплект гени са защитени по-надеждно от предавани по наследство болести. По простата причина, че ако в една Х-хромозома има дефект, организмът я неутрализира, като я „изключва”, и активизира другата – изправната.

СЕКСОЛОГИЯТА

В любовта, както и в спорта, рекордите се постигат само по пътя на тренировките, чрез изневяра.

На въпроса на Зевс: Кой получава по-голям удоволствие от правенето на любов? , Тирезий,  герой от древногръцките митове, чийто пол боговете променят за цели 7 години, отвръща без да се замисли:

Жената се наслаждава девет пъти по-силно от мъжа.

Жените например можат да изпитат до 20 (!) оргазма поред, а  партньора им – само един.  Върховното наслаждение при жените обикновено трае половин минута срещу 12,6 секунди мъжко удоволствие.

 

 

 

 

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.