Разумът и чувствата

Разумът и чувствата

Разумът и чувствата са атрибути на човешката приро­да.

В тях и благодарение на тях човешкостта и светът на чове­ка се разкриват и се самоопределят.

Човешката природа е ста­ването на човека. В тях е тайната на човешката идентичност. Разумът е в единствено число и множественото число по от­ношение на него ни звучи парадоксално.

Така стои въпросът с разума в най-абстрактната му форма, която се определя огра­ничава чрез неговата полярна противоположност – не-разума или липсата на правилна оценка  за действие в действителността.

Дали чувствата се отнасят към тази противоположност на разума, е въпрос, който подлежи на изследване на детективите много пъти в тяхната работа.

Чувствата са обширно множество. Отгоре на всичко са претенциите на названията емоции, страсти, афекти. Разумът и чувствата са две начала на човека от плът и кръв. които не могат елно без друго, но нерядко се намират в състояние на антагонизъм.

В „Критика на чистия разум”Кант отбелязва, че има два клона на човешкото познание, които може би произлизат от един общ, но непознат на нас корен”

Що се отнася до човешкият разум и чувства, нешата с техния произход сто­ят още по-сложно.

Сетивността, чувствата, разумът, както природната и социалната страна на човешкото същество са по-скоро смесени и разнородни.

Сред всички познати ни живи съшества единстве­но природата на човека е двойствена.

Разумът и чувствата са по различни начини свързани с двойствената природа на човека.

Те са в едни отношения смесени и различни, а в други има сродства. Чувствата и осооено част от съвкупното им множество са интимно свързани с човека като органично цяло.

Write a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.